• Zoeken
« Terug naar home

Nieuws

 

Promotie Mirjam de Vries

Op 22 maart 2019 heeft Mirjam de Vries haar proefschrift “Physicians‘ defence mechanisms during communication with advanced cancer patients”, verdedigd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

 

Wereldkankerdag, 4 februari 2019

In het kader van ‘wereldkankerdag’ publiceert ZonMw een campagnepagina  met een item over onder andere NurseSMS en ICT4PAL. 

 

Elke (patiënten) ervaring helpt. 

Pal voor u is een initiatief van de Regionale Netwerken Palliatieve Zorg, journalist/expert palliatieve zorg Rob Bruntink en Uitgeverij Zezz."
In Pal voor u is een artikel  verschenen over patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek met een bijdrage van Karen Holtmaat.

 

Europese week van Hoofd-halskanker, 17 -  21 september 2018

Met een Europese campagne wil de Europese Hoofd-halsvereniging (European Head and Neck Society (EHNS) dat meer mensen weten van Hoofd-halskanker, dat ze het vroegtijdig herkennen en dan eerder een verwijzing krijgen naar een specialist. De Make Sense Campagne is een initiatief van de Europese Hoofd-halsvereniging (European Head and Neck Society (EHNS). Meer informatie en duidelijke filmpjes en posters vindt u op de website Make Sense Campaign

Judith van den Belt vertelt hoe schildklierkanker haar leven ingrijpend veranderde.  

https://www.lindanieuws.nl/nieuws/interview/judith-tracheostoma-schildklierkanker/

 

Promotie Joeri Kalter

Op 28 september 2018 heeft Joeri Kalter zijn proefschrift “Exercise and psychosocial interventions to improve quality of life in patients with cancer” verdedigd, aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

 

Verder na kanker

Eind augustus 2018 is in het blad Radar+ het artikel ‘Verder na kanker’ verschenen. Marte van Santen heeft zeven deskundigen (waaronder Irma Verdonck) geinterviewd. 
 

Promotie Sanne Duman-Lubberding

Op 4 juli 2018 heeft Sanne Duman-Lubberding haar proefschrift "Online Patient Reported Outcome Measures to faciltate supportive care in Head and Neck Cancer patients" verdedigd, aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Beter leven met kanker kan miljard euro opleveren

Veel mensen met kanker vinden het moeilijk om na de behandeling het leven weer op de rit te krijgen. Wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit, Amsterdam UMC en het Ingeborg Douwes Centrum in Amsterdam, heeft aangetoond dat de psychotherapie 'Zingevingsgerichte groepstherapie voor mensen met kanker' hen daarbij kan helpen en dat deze effectief en kosteneffectief is. De uitdaging is nu om deze interventie beschikbaar te maken voor alle mensen met kanker in Nederland.
Dit staat in het rapport 'Maatschappelijke Business Case – Interventies gericht op vermindering van angstige- en depressie gevoelens bij mensen met kanker' dat KWF Kankerbestrijding op 27 juni heeft aangeboden aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Dit gebeurde tijdens de ‘Dutch Day’ op de Prehabiliation World Conference in Eindhoven.
De Maatschappelijk Business Case heeft nog eens aangetoond dat evidence based, zingevingsgerichte groepstherapie 'de BV Nederland' veel kosten bespaart. Patiënten doen minder vaak een beroep op voorzieningen doordat ze sneller aan het werk gaan, wat eveneens verzuimkosten bespaart. Daarnaast worden patiënten zelfstandiger, wat leidt tot minder beroep op bijvoorbeeld thuiszorg, artsenbezoeken. 

Tot slot zorgt de therapie ervoor dat deelnemers meer zingeving ervaren, minder gevoelens van somberheid en hopeloosheid hebben en een betere kwaliteit van leven rapporteren. In de klinische praktijk zien we ook duidelijk dat de therapie de verwerking van kanker bevordert. Men voelt zich beter en kan daardoor weer sneller meedoen in de maatschappij. Het lijkt erop dat deze positieve effecten niet alleen voor patiënten gelden, maar ook doorwerken op de kwaliteit van leven van hun gezin en naaste omgeving.
Zie ook infographic van KWF
Lees meer in het artikel 'Beter leven met kanker kan miljard euro opleveren' (Skipr)

 

"Schrijf de kanker van je af"

Een artikel in Trouw van 11 april 2018 over de workshop "Spirituele Autobiografie" die onderzocht is door Lenneke Post.

 

E-healthweek 20-26 januari 2018 

Het AMC en VUMC deden dit jaar samen mee aan de nationale e-health week.

Op dinsdag 23 januari was er in het AMC een informatiemarkt, en op donderdag 25 januari in VUmc. Het eerste filmpje geeft een sfeerimpressie van beide dagen. Matthijs de Wit en Margot Veeger namen deel aan deze week met een stand over Oncokompas (tweede filmpje).  

    


Promotie Femke Jansen

Op 15 januari 2018 heeft Femke Jansen haar proefschrift “Supportive care in head and neck cancer patients. Patient-reported needs and costs”, aan de Vrije Universtiteit Amsterdam, met succes verdedigd. 
 

De boeken Behandelprotocol zingevingsgerichte groepstherapie voor mensen met kanker (handleiding voor therapeuten), Kanker en persoonlijke zingeving (werkboek voor cliënten) beide mede geschreven door Irma Verdonck en Nadia van der Spek zijn verschenen.

 

Promotie Janneke Rood

Op 11 september 2017 heeft Janneke Rood haar proefschrift "Perceived need for information and treatment decision-making in patients with hematological malignancies: not "one size fits all", aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met succes verdedigd. 

 

Nieuwe onderzoeker

Per 1 september 2017 is Angelina Santoso gestart als promovenda op het project "Slaapproblemen bij hoofd-halskanker patienten". 

 

Amsterdam Public Health project

In het kader van de alliantie VUmc-AMC hebben Prof dr Ellen Laan (AMC) en prof dr Irma Verdonck-de Leeuw (VUmc) van het nieuwe research institute Amsterdam Public Health (APH), deelthema Mental Health, subsidie gekregen voor het project Sexual well-being in head and neck cancer patients.

 

Uiterlijk belemmert vrouwen met kanker.

"Het verlies van vertrouwen in je lijf voelt voor veel mensen ook als een verlies in het vertrouwen in jezelf. Heel belangrijk dus dat daar ook aandacht voor is," vertelt Irma Verdonck hoogleraar Psychosociale oncologie, d.d. 5 juli 2017

 

Stepped care na kanker werkt goed.

Een artikel over het onderzoek van dr. Anne-Marie Krebber en drs. Femke Jansen in het tijdschrift Mediator van ZonMw, d.d. 22 maart 2017. 

 

Werken aan gezondheid; gezondheidspsychologen over hun beroepspraktijk’

In opdracht van de ARPH is het boekje over gezondheidspsychologen ontwikkeld. Op pagina 14 en 15 staat de bijdrage van Heleen Melissant over Oncokompas.
 

De kanker van je afschrijven

Een artikel in de dagbladen van de Holland Media Combinatie, d.d. 4 februari 2017 over de VUmc workshop "Spirituele Autobiografie" die onderzocht is door Lenneke Post.

 

Oncokompas. Nazorg per computer voor iedereen die kanker heeft of heeft gehad. 

In diverse media wordt er aandacht besteedt aan het Oncokompas. 

Telegraaf (webiste) 6 januari 2017

Telegraaf (krant) 6 januari 2017

MAXVandaag  10 januari 2017

Hallo Nederland 10 januari 2017

Website Skipr 11 januari 2017

 

Nieuwe onderzoeksassistenten

Van 1 januari tot 1 juli 2017 werkt Evalien Veldhuijzen als onderzoeksassistent voor Verder Zonder Stembanden en eHIQ (Evaluatie eHealth applicaties).

Van 1 december 2016 tot 1 december 2017 werkt Atie van Hoorn als onderzoeksassistent voor het project KUBUS (NET-QUBIC). 

 

Behandeling angst en depressie bij patiënten met kanker kostenbesparend

Symptomen van angst en depressie komen regelmatig voor bij patiënten die behandeld zijn voor kanker. Het behandelprogramma 'stepped care' blijkt niet alleen te helpen, maar bespaart ook kosten. Dit blijkt uit recent onderzoek van promovenda Femke Jansen en collega's, onlangs gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Journal of Clinical Oncology.
 

Verwijsgids Kanker online

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft op 15 november 2016 de Verwijsgids Kanker gelanceerd. Dit is de eerste landelijk dekkende sociale kaart voor aanvullende zorg en begeleiding bij kanker, op ieder moment na diagnose. Bijgaand het  persbericht  hierover. 
 

"Ook met kanker is het leven waardevol"

Artikel in het NRC Handelsblad van 22 oktober 2016. 
 

Groot aantal (ex)borstkankerpatiënten gaan niet meer naar de sauna

Oktober is de maand van de borstkanker en wellnesscentrumnederland.nl heeft onderzoek gedaan naar de vraag hoe (ex)borstkankerpatiënten een dagje naar de sauna ervaren. Bijgaand het persbericht hierover. 

 

Zingevingstherapie helpt bij omgaan met kanker: 'Ik heb me er nu bij neergelegd' 

In Het Parool van 11 september 2016 staat een artikel over zingevingstherapie.

 

Nieuwe onderzoeksassistent

Van 1 september 2016 tot 1 september 2017 werkt Chantal Boon als onderzoeksassistent voor het project KUBUS (NET-QUBIC). 

 

Nieuwe onderzoeker

Per 1 mei 2016 is Anouk Schuit gestart als promovenda op het project ICT4PAL (ZonMw). In dit project zal het Oncokompas2.0 worden doorontwikkeld zodat het ook voor patiënten in de palliatieve geschikt wordt en voor partners van patiënten.

 

EORTC QLG Newsletter Spring 2016

De EORTC QLG  Spring Meeting werd 20 en 21 april 2016 in Oslo gehouden. Bijgaand de nieuwsbrief van de EORTC QLG. 
 

Red-kite maakt Oncokompas2.0 beschikbaar

E-health toepassing Oncokompas2.0 beschikbaar voor patiënten met kanker in Nederland. Oncokompas2.0 geeft patiënten met kanker concrete adviezen om hun kwaliteit van leven te verbeteren en wordt dit jaar gecontroleerd uitgerold via ziekenhuizen door Red-kite, leverancier van digitale zorgoplossingen.
 

VU/VUmc en Red-kite tekenen overeenkomst voor het aanbieden van het Oncokompas2.0 in de zorg. (3 november 2015)

De Vrije Universiteit Amsterdam en het VUmc Cancer Center Amsterdam gaan samenwerken met Red-kite, distributeur van software voor ziekenhuizen in Nederland. Deze samenwerking maakt het mogelijk het Oncokompas2.0 vanuit de testfase als volwaardig e-health instrument aan te bieden aan alle ziekenhuizen in Nederland. 

Klik hier voor meer informatie. 

 

Nieuwe student

Ben de Haan, masterstudent Medical Informatics, verricht van november 2015 tot juni 2016 onderzoek naar het beloop van distress bij patiënten met hoofd-hals kanker.
 

Nieuwe onderzoekers

Bij het project ICT4Cancer zijn in de zomer van 2015 drie nieuwe onderzoekers, respectievelijk Matthijs de Wit, Anja van der Hout en Koen Neijenhuijs, begonnen. Meer informatie over hen vindt u bij "Wie zijn wij?"

 

Best poster award

Tijdens het IPOS/APOS World Congress of Psycho-Oncology in Washington (juli 2015) heeft Karen Holtmaat voor haar poster, getiteld “Psychological posttraumatic growth in head and neck cancer survivors with psychological distress” de best poster award gekregen. 

 

Boekoverhandiging VerderZonderStembanden

Op 15 juni overhandigde Irma Verdonck het eerste exemplaar van het boek VerderZonderStembanden aan Rob Burdorf, voorzitter van de NSVG, de patientenvereniging voor stembandlozen. twitter.com/knovumc

VerderZonderStembanden is ontwikkeld als website www.verderzonderstembanden.nl en nu dus ook beschikbaar in boekvorm voor mensen die geen toegang hebben tot internet. Voor meer informatie over het project klik hier. 

 

Oncokompas2.0 op TenderNed

Voor het Oncokompas wordt een aanbieder gezocht. Daarom is op 1 mei een concessie gepubliceerd. Via de link zijn de documeten te downloaden.

www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting/akid/cf6bf053b191bc262e783e31c706a7b4/cid/614221

 

VU en VUmc starten met OncoKompas2.0

Op 4 februari 2015 – Wereld Kanker Dag – starten de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het VUmc Cancer Center Amsterdam met het Oncokompas2.0, in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de patiëntenbeweging Levenmetkanker. Oncokompas2.0 is een online zelfmanagementtool waarmee een patiënt met kanker de meest relevante informatie en begeleidende zorg kan vinden op het gebied van kwaliteit van leven, afgestemd op de persoonlijke gezondheidssituatie en voorkeuren. KWF / Alpe d’HuZes, Zilveren Kruis Achmea, Stichting Pink Ribbon en Nutricia financieren de invoering van en wetenschappelijk onderzoek naar Oncokompas2.0. Voor meer informatie klik hier.


Niels Stensen Fellowship

Florien Boele heeft het Niels Stensen Fellowship gekregen. Dit is een stipendium dat jaarlijks door de Niels Stensen Fellowship wordt toegekend aan een aantal pas gepromoveerde excellente onderzoekers om één jaar onderzoek te doen aan een buitenlandse universiteit. Florien Boele gaat in 2015 en 2016 onderzoek doen in Pittsburgh (Amerika) en in Edinburgh (Schotland).

 

Look Good ...Feel Better (LGFB)

Irma Verdonck zit in het Comité van Aanbeveling (CvA) van stichting Look Good..Feel Better. In de nieuwsbrief is hier meer over te lezen. Ook zijn er drie nieuwe ziekenhuizen gestart met de workshops van LGFB.

 

NVVS Wetenschapsdag ‘Oncologie en Seksuologie’

De NVVS Wetenschapsdag ‘Oncologie en Seksuologie’ vindt plaats in het MC Theater, Amsterdam op vrijdag 31 oktober 2014 van 09.00 tot 17.30 uur.

Deze praktisch ingestelde dag is gericht op de dagelijkse diagnostische en therapeutische beleidsbeslissingen die plaatsvinden op het snijvlak van de oncologie en seksuologie.
 

Key paper

Het artikel “Prevalence of depression in cancer patients: a meta-analysis of diagnostic interviews and self-report instruments” van A.M.H. Krebber et.al is in de maand juni door de Editors gekozen als een van de key papers in het tijdschrift Psycho-oncology.
 

Value Based Healthcare Prize 2014

Op 10 april 2014 werd in Nijkerk de Value Based Healthcare Prize 2014 uitgereikt. Deze prijs is er voor het initiatief dat de meeste waarde toevoegt aan de gezondheidszorg vanuit het oogpunt van de patiënt. De prijs is een initiatief van het Value Based Healthcare Centre Europe, in samenwerking met het Erasmus MC en de Samenwerkende Topklinische ziekenhuizen (STZ). Naast de hoofdprijs, waren er prijzen in drie sub-categorieën: ‘Samenwerking’, ‘kosten-effectiviteit’ en ‘patiëntrelevante uitkomsten’. JIPPA won de titel ‘Meest uitzonderlijke initiatief’ in de categorie ‘samenwerking’. De jury sprak haar waardering uit voor de onderlinge samenwerking van de betrokken partijen en bovenal voor het gerealiseerde draagvlak in het grote aantal deelnemende ziekenhuizen. De uiteindelijke winnaar was ‘Meetbaar beter’, een initiatief van de Nederlandse hartcentra om met behulp van relevante uitkomstindicatoren de zorg te verbeteren. 
 

Kanker heb je samen

In het kader van haar promotieonderzoek ontwikkelde Nadine Köhle de gratis online zelfhulpcursus Houvast, voor elkaar, bedoeld voor partners van kankerpatiënten. Er is een artikel over dit onderzoek gepubliceerd in het Parool op 3 april 2014.
 

Afstuderen

Inge Braspenning heeft met succes haar master Master Health Sciences, specialisation ‘Prevention and Public Health’ aan de VU afgerond.

 

"Help ik Leef"

Op 29 maart en 6 april 2014 organiseert Alaska Unlimited de  lichtvoetige theatervoorstelling 'Help ik Leef' over de belevenissen van een (ex)kankerpatiënt en zijn naaste die worstelen met het ‘zwarte gat’ na afloop van een kankerbehandeling. Op zowel verbale, muzikale als visuele wijze wordt aanschouwelijk gemaakt hoe patiënt en naaste pogen samen de draad weer op te pakken nadat de patiënt ‘schoon’ is verklaard.
Het stuk is geïnspireerd op de eigen ervaringen van de twee theatermakers, waarvan de een werd behandeld voor non-Hodgkin lymfoom en de ander dit proces van nabij meemaakte.

 

Behandeling slapeloosheid na borstkanker

Wetenschappers van de VU en VUmc hebben een innovatieve zelfhulpbehandeling ontwikkeld voor vrouwen die slaapproblemen houden na de behandeling voor borstkanker. De behandeling Overwin uw slaapproblemen na borstkanker is gebaseerd op zelfhulptherapie met bewezen effectiviteit. Gebruikers van de online cursus leren in een aantal lessen hun slaappatroon te herstellen en hun leefpatroon aan te passen. Tijdens de cursus ontvangt de gebruiker ondersteuning van een coach. De zelfhulpcursus bestaat uit informatie en (huiswerk)opdrachten. De cursus wordt vanaf februari 2014 aangeboden in een samenwerking tussen VU, VUmc en Prezens, onderdeel van GGZ inGeest. Klik hier voor meer informatie 

 

Afstuderen

Valesca van Zwieten heeft met succes haar stage afgerond voor Bachelor Gezondheid & Leven op het onderzoek getiteld "De behoefte aan preventie, nazorg, zelfmanagement en e-health bij (ex-) kankerpatiënten". Wij wensen haar veel succes in haar verdere opleiding.

 

MASCC

Irma Verdonck is op 26 juni 2013 benoemd tot Chair van de Study Group on Quality of life, Rehabilitation, and Cancer survivorship, van de MASCC (Multinational Association of Supportive Care in Cancer). 


EORTC
Irma Verdonck is op 12 april 2013 benoemd tot secretaris van de Quality of Life Group van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC).

 

De EORTC QoL Group Spring Meeting 2013 werd door Irma Verdonck, Jaap Reijneveld (neuroloog VUmc) en Neil Aaronson (NKI/AvL) in Amsterdam georganiseerd van 10-12 april in "de Rode Hoed". Er waren ruim 120 deelnemers vanuit heel Europa.

 

NET-QUBIC.

12 april 2013: Deze week hebben we subsidie toegekend gekregen van KWF Kankerbestrijding / Alpe d’HuZes voor een grootschalig project om een onderzoeksinfrastructuur op te zetten en om het beloop van de kwaliteit van leven van hoofd-halskankerpatiënten en hun naasten in kaart te brengen: Netherlands Quality of life and Biomedical Cohort Studies in Cancer (NET-QUBIC).
Dit project wordt uitgevoerd door de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde / Hoofd-halschirurgie van VUmc in nauwe samenwerking met de hoofd-halskankercentra van VUmc, UMCG, UMCU en UMC St Radboud en de NWHHT (Nederlandse Werkgroep Hoofd-HalsTumoren) en de afdeling Klinische Psychologie van de VU.

De aanvragers zijn prof dr IM Verdonck-de Leeuw, prof dr CR Leemans en dr L Buffart. Het project zal 5 jaar lopen van 1 mei 2013 tot 1 mei 2018.

 

Nieuwe studenten

Inge Braspenning (Master Health Sciences) is per 1 maart gestart met haar afstudeeronderzoek getiteld "Validation and assessing the internal consistency and interpretability of the short-form supportive care needs survey (SCNS-SF34) and cancer specific module targeting Dutch head and neck cancer patients (SCNS-SF34_HNC)".

Valesca van Zwieten (Bachelor Gezondheid & Leven) is per 1 maart gestart met de bachelorstage en werkt aan het onderzoek getiteld "De behoefte aan preventie, nazorg, zelfmanagement en e-health bij (ex-)kankerpatiënten".

 

Symposium 'Living with cancer'

In de zorg voor patiënten met kanker spelen existentiële en spirituele elementen, zoals betekenis, hoop en spiritualiteit, een steeds grotere rol. Daarom is de Amstelzaal van VUmc op 19 december het decor voor het benefietsymposium 'Living with cancer'. Sprekers en deelnemers onderzoeken welke betekenis zingeving en spiritualiteit in de zorg hebben. Centraal staat de door de Amerikaanse hoogleraar William Breitbart ontwikkelde 'meaning centered psychotherapy'. Breitbart vertelt over nieuwe toepassingen van zijn therapie. Peter Kapitein - ambassadeur Alpe d'HuZes - gaat in gesprek met een aantal patiënten die hebben meegedaan aan een pilotstudy naar 'meaning centered therapy' in Nederland. Het symposium wordt georganiseerd door Irma Verdonck, hoogleraar 'Leven met kanker'. U kunt zich aanmelden voor dit symposium door voor 10 december een mailtje te sturen naar levenmetkanker@vumc.nl. Deelnemers betalen een bijdrage naar keuze voor het fietsteam dat deelneemt aan Alpe d'HuZes 2013. Klik op programma voor meer informatie.
 

Nieuwe onderzoekers en studenten

Binnen de onderzoeksgroep Samen leven met kanker zijn in november 2 nieuwe onderzoekers begonnen: Femke Jansen en Hoda Al-ltejawi. Meer informatie over hen vindt u bij "Wie zijn wij?"

Ook zijn er 2 nieuwe studenten begonnen: Fedja Vos en Kelly Kromhout.

 

Psychologie Magazine

Kanker laat je nooit meer los. Interview met Irma Verdonck in het oktobernummer van Psychologie Magazine.

 

9 september. Vandaag is het Ziekenzondag.

Een dag waarop de kerken extra aandacht schenken aan de zieken in hun midden. Voor Hans van WIlligenburg reden om Irma Verdonck uit te nodigen voor een interview in zijn programma De Zondag van Hans van Willigenburg op Radio 5.

http://www.rkk.nl/zondag-van-Van-Willigenburg/archief/2012/index.html

 

Vienna Medical Academy Award

Tijdens het congres van de European Association of Neuro-Oncology (6-9 september 2012) in Marseille presenteerde Florien Boele haar onderzoek naar kwaliteit van leven bij partners van verschillende groepen patiënten met kanker. Deze presentatie werd beloond met een prijs (Vienna Medical Academy Award).

 

Afstuderen

Martine Barendrecht, Dalibor Stanic, Edwin Teeuw, Martine Hoogendoorn en Nynke Dijkstra hebben met succes hun masterscriptie voltooid bij de onderzoeksgroep Samen leven met kanker. Wij wensen hen veel succes in hun verder carriere.

 

CPLOL congres

Dit filmpje op youtube geeft een indruk van de eerste dag van het CPLOL congres, gehouden op 25 & 26 mei 2012 in het World Forum in Den Haag.

 

Welkom

Sinds januari 2012 is Janneke Lantink op donderdag gastvrouw voor het programma OncoQuest. Ze geeft uitleg aan de patiënten over het gebruik van OncoQuest en werkt samen met Yvonne Cruijff-Bijl, verpleegkundig consulent OncoQuest.

   

 

MASCC

Van 28-30 juni 2012 is het Internationaal symposium over ondersteunende zorg bij kanker (MASCC ISOO) in New York. Kevin Yap en Irma Verdonck organiseren een workshop over e-health and supportive care.

 

Alpe d'HuZes 2012

Florien Boele, Corien Eeltink, Gitta Kleijn, Annette van Nieuwenhuizen, Nadia van der Spek en Irma Verdonck zullen als vrijwilligers meedoen aan Alpe d'HuZes.

 

NVPO congres

Op het 19e NVPO congres in Utrecht gaf Florien Boele een presentatie over haar onderzoek naar de effectiviteit van een cursus voor partners van patienten met een hersentumor.  Laurien Buffart presenteerde de resultaten van een onderzoek naar lichamelijke activiteit van patiënten na behandeling van darmkanker. 

We hadden 3 posterpresentaties: Anne-Marie Krebber over de effectiviteit van een begeleide zelfhulpcursus bij patiënten met hoofd-hals of longkanker met angst en/of depressie, Geertje laRiviere over RetinoQuest, en Sanne Lubberding over een kwalitatief behoefteonderzoek in kader van het OncoKompas project.

De workshop "Heel de mens, kennismaking met de psychologische interventies Life Review, Zingevingstherapie en Spirituele Autobiografie" die gegeven werd door Irma Verdonck, Joël Vos, GItta Kleijn, Nadia van der Spek, Lenneke Post en Kitty Knipscheer was een succes.  Er waren 35 deelnemers waaronder psychologen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, creatief therapeuten en geestelijk verzorgers. Zowel de theorie als de praktische oefeningen werden door de deelnemers zeer gewaardeerd.

 

Nieuw project

Prof dr Ernst Bohlmeijer en dr Stans Drossaert (Universiteit Twente) hebben samen met prof dr Irma Verdonck subsidie gekregen van KWF Kankerbestijding / Alpe d'HuZes. Een bewezen effectieve online zelfhulpinterventie zal worden aangepast voor partners van patiënten met kanker. Deze interventie is gebaseerd op gedragstherapie en mindfulness. Ook zal de kosteneffectiviteit van de nieuwe zelfhulpinterventie worden onderzocht.

 

"Ik hou van mijn KNO-arts!"

Artikel in de Privé (oktober 2011): Rico Rinkel, KNO-arts VUmc, die zangeres en actrice Gerrie van der Klei vergezelde naar de première van Purper!

 

Gesprek op 2 met Daphne Bunskoek

In Gesprek op 2 op 30 oktober 2011 sprak Daphne Bunskoek met Irma Verdonck over leven met kanker.

 

OncoKompas

De website www.oncokompas.nl is per 28  oktober 2011 online!

Het OncoKompas is een zelfmanagement portaal waar patiënten na de behandeling van kanker de weg kunnen vinden naar de voor hen benodigde nazorg. Het portaal bevindt zich nog in de onderzoeksfase. Voor meer informatie, zie Wat doen wij?

 

Alpe d'HuZes

Zondag 23 oktober 2011 was de cheque-overhandiging van Alpe d'HuZes aan KWF Kankerbestrijding. Het uiteindelijk opgehaalde geldbedrag van de actie Alpe d’HuZes 2011 is 20.176.381,45 euro!! www.opgevenisgeenoptie.nl.

 

Nieuwe onderzoekers

Binnen de onderzoeksgroep Samen leven met kanker zijn 4 nieuwe onderzoekers begonnen: Lenneke Post, Annette van Nieuwenhuizen, Gitta Kleijn en Nadia van der Spek. Meer informatie over hen vindt u bij "Wie zijn wij?"

 

Studenten

Loanne Kliphuis heeft met haar onderzoek de studie Health & Life Sciences bij de Vrije Universteit succesvol afgerond. Alexander Scheffer heeft zijn onderzoek in het kader van de studie Medische Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. We  bedanken Loanne en Alexander voor hun enthousiasme en inzet voor het OncoKompas project.

Er zijn 5 nieuwe studenten begonnen in september 2011 aan hun Bachelor of Master scriptie onderzoek binnen de onderzoeksgroep Samen leven met kanker: Marjolein Heinen (Klinische Psychologie, VU), Martina Hoogendoorn (Gezondheidspsychologie, Universiteit Twente), Willemijn de Graaf (Klinische Psychologie, VU), Edwin Teeuw (Klinische Psychologie, Leiden Universiteit) en Dalibor Stanic (Klinische Psychologie, VU).

 

Afscheid

Op 6 oktober 2011 hebben we afscheid genomen van Petra van Kooperen. Zij was drie jaar lang op donderdag gastvrouw voor het programma OncoQuest. Ze gaf uitleg aan de patienten over het gebruik van OncoQuest en werkte samen met Yvonne Cruijff-Bijl, verpleegkundig consulent OncoQuest.

   

LIVESTRONG bijeenkomst in Washington

Irma Verdonck was in september 2011 door LIVESTRONG (Lance Armstrong Foundation) uitgenodigd voor een bijeenkomst over "Essential elements of cancer survivorship care". Na twee dagen met levendige discussierondes is een voorlopige lijst met essentiele onderdelen samengesteld die tot een individueel (na)zorgplan behoren. Deze lijst wordt verder uitgewerkt.

 

Opening VUmc Cancer Center Amsterdam

Op woensdag 28 september 2011 zijn de deuren geopend van VUmc Cancer Center Amsterdam – diagnose en behandeling, een hypermodern diagnose en behandelcentrum voor patiënten met kanker. Alles in het nieuwe centrum is gericht op de wensen van de patiënt. http://nos.nl/artikel/276642-nieuw-kankercentrum-vu-geopend.html

Zingevingstherapie helpt bij omgaan met kanker: 'Ik heb me er nu bij neergelegd' 

In het Parool van 11 septemer 2016 staat een artikel over zingevingstherapie.

naar boven ↑

Nieuwsflitsen

 

Promotie Mirjam de Vries

Op 22 maart 2019 heeft Mirjam de Vries haar proefschrift “Physicians‘ defence mechanisms during communication with advanced cancer patients”, verdedigd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

 

Wereldkankerdag, 4 februari 2019

In het kader van ‘wereldkankerdag’ publiceert ZonMw een campagnepagina  met een item over onder andere NurseSMS en ICT4PAL. 

 

Elke (patiënten) ervaring helpt.
Pal voor u is een initiatief van de Regionale Netwerken Palliatieve Zorg, journalist/expert palliatieve zorg Rob Bruntink en Uitgeverij Zezz."
In Pal voor u is een artikel  verschenen over patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek met een bijdrage van Karen Holtmaat.

 

Europese week van Hoofd-halskanker 17-21 september 2018

Met een Europese campagne wil de Europese Hoofd-halsvereniging (European Head and Neck Society (EHNS) dat meer mensen weten van Hoofd-halskanker, dat ze het vroegtijdig herkennen en eerder een verwijzing krijgen naar een specialist. Meer informatie op de website Make Sense Campaign

Judith van den Belt vertelt aan lindanieuws hoe schildklierkanker haar leven ingrijpend veranderde.  

 

Verder na kanker

Eind augustus 2018 is in het blad Radar+ het artikel ‘Verder na kanker’ verschenen. Marte van Santen heeft zeven deskundigen (waaronder Irma Verdonck) geinterviewd. 

 

Onderzoek naar aanpassing na kanker

ZonMw heeft subsidie toegekend voor het wetenschappelijk onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van de psychologische behandeling voor mensen met een aanpassingsstoornis.

 

Beter leven met kanker kan miljard euro opleveren

Veel mensen met kanker vinden het moeilijk om na de behandeling het leven weer op de rit te krijgen. Wetenschappelijk onderzoek (KWF subsidie) van de Vrije Universiteit, Amsterdam UMC en het Ingeborg Douwes Centrum in Amsterdam, heeft aangetoond dat de psychotherapie 'Zingevingsgerichte groepstherapie voor mensen met kanker' hen daarbij kan helpen en dat deze effectief en kosteneffectief is. Lees meer bij Nieuws

 

Promotie Joeri Kalter

Op 28 september 2018 zal Joeri Kalter zijn proefschrift “Exercise and psychosocial interventions to improve quality of life in patients with cancer” verdedigen, aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

 

Promotie Sanne Duman-Lubberding

Op 4 juli 2018 heeft Sanne Duman-Lubberding haar proefschrift "Online Patient Reported Outcome Measures to faciltate supportive care in Head and Neck Cancer patients" verdedigd, aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

"Schrijf de kanker van je af"

Een artikel in Trouw van 11 april 2018 over de workshop "Spirituele Autobiografie", die  onderzocht  is door Lenneke Post.

 

E-healthweek 20-26 januari 2018 

Het AMC en VUMC deden dit jaar samen mee aan de nationale e-health week. Kijk bij de tab Nieuws voor twee filmpjes (sfeerimpressie en Oncokompas).  

 

Promotie Femke Jansen

Op 15 januari 2018 heeft Femke Jansen haar proefschrift “Supportive care in head and neck cancer patients. Patient-reported needs and costs”, aan de Vrije Universtiteit Amsterdam, met succes verdedigd. 

 

Oh kom maar eens kijken .....
Vanavond, 5 december 2017, zingt het koor Different Voices voor Sinterklaas in Sint & De Leeuw op NPO 1, start programma: 20.35 uur.
Dit koor bestaat uit mensen die gelaryngectomeerd zijn én uit mensen die nog wel hun eigen stem hebben en een andere vorm van hoofd-halskanker hebben gehad.
 

De boeken Behandelprotocol zingevingsgerichte groepstherapie voor mensen met kanker (handleiding voor therapeuten) en Kanker en persoonlijke zingeving (werkboek voor cliënten), beide mede geschreven door Irma Verdonck en Nadia van der Spek zijn verschenen.

 

Promotie Janneke Rood

Op 11 september 2017 heeft Janneke Rood haar proefschrift "Perceived need for information and treatment decision-making in patients with hematological malignancies: not "one size fits all", aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met succes verdedigd. 

 

Amsterdam Public Health project

In het kader van de alliantie VUmc-AMC hebben Prof dr Ellen Laan (AMC) en prof dr Irma Verdonck-de Leeuw (VUmc) subsidie gekregen voor het project Sexual well-being in head and neck cancer patients.

 

Uiterlijk belemmert vrouwen met kanker.
"Het verlies van vertrouwen in je lijf voelt voor veel mensen ook als een verlies in het vertrouwen in jezelf. Heel belangrijk dus dat daar ook aandacht voor is," vertelt Irma Verdonck hoogleraar Psychosociale oncologie
 

Stepped care na kanker werkt goed. 
Een artikel over het onderzoek van dr. Anne-Marie Krebber en drs. Femke Jansen in het tijdschrift Mediator van ZonMw, d.d. 22 maart 2017. 

 

Werken aan gezondheid; gezondheidspsychologen over hun beroepspraktijk’

In opdracht van de ARPH is het boekje over gezondheidspsychologen ontwikkeld. Op pagina 14 en 15 staat de bijdrage van Heleen Melissant over Oncokompas.
 

"De kanker van je afschrijven".  Een artikel in de dagbladen van de Holland Media Combinatie, d.d. 4 februari 2017 over de VUmc workshop "Spirituele Autobiografie" die onderzocht is door Lenneke Post.

 

Oncokompas. Nazorg per computer voor iedereen die kanker heeft of heeft gehad. 
In diverse media wordt er aandacht besteedt aan het Oncokompas. 

Telegraaf (webiste) 6 januari 2017

Telegraaf (krant) 6 januari 2017

MAXVandaag  10 januari 2017

Hallo Nederland 10 januari 2017

Website Skipr 11 januari 2017

 

Behandeling angst en depressie bij patiënten met kanker kostenbesparend

Dit blijkt uit recent onderzoek van promovenda Femke Jansen en collega's, gepubliceerd in  Journal of Clinical Oncology.

Ehealthweek 21-27 januari 2017 

https://www.ehealthweek.net/

 

Symposium Innovating healthcare 19 januari 2017.
Innovating healthcare: an implementation science perspective. VU/VUmc Amsterdam 

 

Promotie Nadine Köhle

Op 15 december 2016 heeft Nadine Köhle haar proefschrift "Hold on, for each other. Supporting partners of cancer patients via eHealth and positive psychology" aan de Universiteit van Twente met succes verdedigd.

 

Promotie Anne-Marie Krebber

Op 2 december 2016 heeft Anne-Marie Krebber haar proefschrift "Stepped care targeting psychological distress in head and neck cancer and lung cancer patients" met succes verdedigd. 

 

Verwijsgids Kanker online

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft op 15 november 2016 de Verwijsgids Kanker gelanceerd.  Bijgaand het persbericht hierover. 

 

Promotie Nadia van der Spek

Op 7 september 2016 heeft Nadia van der Spek haar proefschrift "Meaning-centered group psychotherapy for cancer survivors: development, efficacy, and cost-utility" met succes verdedigd. 

 

EORTC QLG Newsletter Spring 2016
De EORTC QLG  Spring Meeting was 20 en 21 april 2016 in Oslo. De laatste nieuwsbrief van de EORTC QLG staat nu online. 

Prijs voor Corien Eeltink

Corien Eeltink, verpleegkundig specialist, heeft een zeer gerenommeerde prijs gekregen. Het betreft de 8th Distinguished Merit Award by the European Bone Marrow Transplantation Nurses Group April 2016, Valencia, Spain.

 

Promotie Ingrid Cnossen

Op 12 april 2016 heeft Ingrid Cnossen haar proefschrift “Self-management Supporting Rehabilitation in Head and Neck Cancer Patients” met succe verdedigd. 

 

Oncokompas2.0 beschikbaar

Red-kite maakt E-health toepassing Oncokompas2.0 beschikbaar voor patiënten met kanker in Nederland.

 

Birgit Witte wint de 200 km op de Weissensee

Cenned rijdster Birgit Witte heeft 27 januari 2016 de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk gewonnen. 
 

Promotie Christine van Gogh

Op 4 december 2015 zal Christine van Gogh haar proefschrift “Functional outcome of early glottic cancer” verdedigen. 

VU/VUmc en Red-kite tekenen overeenkomst voor het aanbieden van het Oncokompas2.0 in de zorg.
De Vrije Universiteit Amsterdam en het VUmc Cancer Center Amsterdam gaan samenwerken met Red-kite, distributeur van software voor ziekenhuizen in Nederland. (3 november 2015). Klik hier voor meer informatie.


Boekoverhandiging VerderZonderStembanden

Op 15 juni overhandigt Irma Verdonck het eerste exemplaar van VerderZonderStembanden aan Rob Burdorf, de voorzitter van de NSVG.

 

Florien Boele

Op 11 mei 2015 verdedigde Florien Boele haar proefschrift. Ze heeft een beurs gekregen om daarna onderzoek te doen in Pittsburgh, VS en in Glasgow, Schotland.

 

Promotie Trille Kristina Kjaer

Op 8 mei 2015 hoopt Trille Kjaer In Kopenhagen te promoveren. Irma Verdonck maakt deel uit van de promotiecommissie.

 

Oncokompas2.0 op TenderNed

Voor het Oncokompas2.0 wordt een aanbieder gezocht. Daarom is op 1 mei een concessie gepubliceerd.  

VU en VUmc starten met OncoKompas2.0

Op 4 februari 2015 – Wereld Kanker Dag – starten de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het VUmc Cancer Center Amsterdam met het Oncokompas2.0, in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de patiëntenbeweging Levenmetkanker.

 

Symposium “Verbeteren door Verbinden: een psychosociaal transmuraal zorgpad voor oncologische patiënten”.
Dit symposium vindt plaats op 29 januari 2015 op locatie UHasselt te Diepenbeek (B) van 08.30 tot 15.30 uur.
Meer informatie kunt u vinden op www.oncologischstudiecentrum.be.

 

Niels Stensen Fellowship

Florien Boele heeft het Niels Stensen Fellowship gekregen. Dit is een stipendium dat jaarlijks wordt toegekend aan een aantal pas gepromoveerde excellente onderzoekers om één jaar onderzoek te doen aan een buitenlandse universiteit. Florien Boele gaat in 2015 en 2016 onderzoek doen in Pittsburgh (Amerika) en in Edinburgh (Schotland). 

 

Look Good ...Feel Better (LGFB)

Irma Verdonck zit in het Comité van Aanbeveling (CvA) van stichting Look Good..Feel Better. In de nieuwsbrief is hier meer over te lezen. Ook zijn er drie nieuwe ziekenhuizen gestart met de workshops van LGFB.

NVVS Wetenschapsdag ‘Oncologie en Seksuologie’

De NVVS Wetenschapsdag ‘Oncologie en Seksuologie’ vindt plaats in het MC Theater, Amsterdam op vrijdag 31 oktober 2014 van 09.00 tot 17.30 uur.

Deze praktisch ingestelde dag is gericht op de dagelijkse diagnostische en therapeutische beleidsbeslissingen die plaatsvinden op het snijvlak van de oncologie en seksuologie.

 

Key paper

Het artikel “Prevalence of depression in cancer patients: a meta-analysis of diagnostic interviews and self-report instruments” van A.M.H. Krebber et.al is in de maand juni door de Editors gekozen als een van de key papers in het tijdschrift Psycho-oncology.

 

Hoop en Vrees 2014.

De Borstkankervereniging Nederland (BVN) houdt op 11 oktober 2014 een themadag voor mensen met uitgezaaide borstkanker en hun naasten.  
 

Value Based Healthcare Prize 2014: JIPPA wint categorie 'samenwerking'. Op 10 april werd in Nijkerk de VBHC Prize 2014 uitgereikt. Jippa won de titel 'Most exceptional initiative'in de categorie 'samenwerking'.


Kanker heb je samen. In het kader van haar promotieonderzoek ontwikkelde Nadine Köhle de gratis online zelfhulpcursus Houvast, voor elkaar, bedoeld voor partners van kankerpatiënten. Er is een artikel over dit onderzoek gepubliceerd in het Parool op 3 april 2014.

 

Op 29 maart en 6 april 2014 organiseert Alaska Unlimited de  lichtvoetige theatervoorstelling 'Help ik Leef' over de belevenissen van een (ex)kankerpatiënt en zijn naaste die worstelen met het ‘zwarte gat’ na afloop van een kankerbehandeling.

 

VU en VUmc ontwikkelen online behandeling slapeloosheid na borstkanker

Samenwerkingsproject van VU, VUmc en Prezens om zelf slaapproblemen te overwinnen.

Van 4-8 november 2013 organiseerde de NVPO het internationale congres "Innovation in Psycho-Oncology". Vanuit de onderzoeksgroep waren er verschillende presentaties en posters.

 

Geïnteresseerd in oncologische ketenzorg? Op 2 oktober 2013 was het 3e MuON symposium in ziekenhuis Gelderse Vallei. Keynote speaker Michel van Schaik (direkteur Rabobank) over Innovatie in de zorg!

 

Op 28 september 2013 ging tijdens het Nederlands Film Festival de documentairefilm Nieuwe Tieten van Sacha Polak in première.

 

Op 20 september 2013 werden de resultaten en best practices gepresenteerd op het congres Diagnose Technologie. Minister Schippers heeft daar het eerste exemplaar van de publicatie Diagnose Zorginnovatie in ontvangst genomen.

 

12 april 2013: KWF Kankerbestrijding / Alpe d’HuZes heeft subsidie toegekend voor een grootschalig project om een onderzoeksinfrastructuur op te zetten en om het beloop van de kwaliteit van leven van hoofd-halskankerpatiënten en hun naasten in kaart te brengen: Netherlands Quality of life and Biomedical Cohort Studies in Cancer (NET-QUBIC).

 

Op 10 juni 2013 om 15.45 uur zal Marieke de Bruijn haar proefschrift verdedigen.


Van 4-8 November wordt het congres van de IPOS (International Psycho-Oncology Society) in Rotterdam georganiseerd.  

 

Steun ons fietsteam voor Alpe d'HuZes 2013!

Op 6 juni 2013 fietst het team samen leven met kanker de Alpe d'HuZes! Dit in de strijd tegen kanker. Steunt u ons ook?

 

Dinsdag 29 januari maakte Stichting Pink Ribbon bekend aan welke wetenschappelijke onderzoeken en projecten zij financiering toekennen. Annemieke van Straten krijgt subsidie voor de ontwikkeling en evaluatie van een internetcursus voor kankerpatiënten die last hebben van slaapproblemen. Nelly van Uden krijgt subsidie voor de ontwikkeling van een borstkankermodule voor het OncoKompas

 

15 november 2012: Hoe?Zo! Radio interview met Irma Verdonck over stress en kanker.

 

Oktober 2012: Kanker laat je nooit meer los. Interview met Irma Verdonck in Psychologie Magazine.

 

9 september 2012. Interview met Irma Verdonck op Radio 5. De Zondag van Hans van Willigenburg.

 

Augustus 2012. Vijf studenten voltooien met succes hun masterscriptie bij de onderzoeksgroep.

 

28-30 juni 2012: Kevin Yap en Irma Verdonck organiseren een workshop over e-health en ondersteunende zorg bij kanker in New York.

Recordopbrengst voor Alpe d'HuZes 2012. De sponsoractie Alpe d'HuZes (6 en 7 juni) 2012 heeft nu al het recordbedrag van 28,5 miljoen euro opgebracht.

 

6-8 juni: vanuit onze onderzoeksgroep werken we als vrijwilligers mee aan Alpe d'HuZes.

 

20 april 2012: Nelly van Uden geeft een presentatie over het OncoKompas op een congres over ICT in de gezondheidszorg in Barcelona.

 

16 maart 2012: presentaties, posters en een workshop op het 19e NVPO congres in Utrecht.

 

1 januari 2012: Start van het project POLARIS.

 

22 december 2011: In DeGids.fm spreekt Felix Meurders met Corien Eeltink over seksualiteit en kanker.

 

2 november 2011: KWF / Alpe d'HuZes geeft subsidie voor de ontwikkeling en evaluatie van een on-line cursus voor partners van patiënten met kanker.

 

30 oktober: In Gesprek op 2 spreekt Daphne Bunskoek met Irma Verdonck over leven met kanker.

 

28 oktober: www.oncokompas.nl is online!

 

23 oktober 2011: Alpe d'HuZes overhandigt meer dan 20 miljoen euro aan KWF Kankerbestrijding!

 

 

Samenwerking

Ons onderzoek is ingebed bij de twee grootste onderzoeksinstituten van de Vrije Universiteit: CCA-VICI (Cancer Center Amsterdam) www.vumc.nl/afdelingen/CCA-V-ICI/ en EMGO+ (Institute for Health and Care Research emgo.nl

Wij vragen voor ons onderzoek vaak de mening en medewerking van patiënten en hun naasten en we werken veel samen met andere onderzoekers en artsen van de VU en VUmc en andere onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland. Samenwerking is cruciaal is voor wetenschappelijk onderzoek en voor het vertalen van de resultaten naar de praktijk. Zo kan, als in een estafette, het stokje telkens worden doorgegeven.

 

© Copyright 2011 - Samen leven met kanker - Alle rechten voorbehouden | Disclaimer